ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ!

Από τον 12ο αιώνα, τα εσπεριδοειδή της Χίου υπήρξαν μια εξωτική πραμάτεια στις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής. Ένα όμως ανάμεσά τους ήταν και συνεχίζει να είναι τόσο μοναδικό όσο η χιώτικη γη: το Μανταρίνι της Χίου. Πρόκειται για τον καρπό των δένδρων του είδους Citrus deliciose tenore, και πιο συγκεκριμένα της ποικιλίας Κοινό Χιώτικο (Κοινό Μεσογειακό). Χρυσοκίτρινο, με χοντρό φλοιό που αποσπάται εύκολα, ζουμερό, με ξεχωριστή γεύση και μεθυστικό άρωμα, το μοναδικό αυτό φρούτο είναι σήμερα Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η συγκομιδή του ξεκινάει συνήθως το Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία οι καρποί αποκτούν τον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας, και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. Μερικές φορές, παρατείνεται και μέχρι τον Μάρτιο. Περήφανη η αγροτική κοινότητα του νησιού μας μοχθεί για τη διατήρηση της καλλιέργειάς του και εμείς στη Χυμοί Χίου είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Δίνουμε προτεραιότητα στην απορρόφηση του Χιώτικου Μανταρινιού, γιατί θέλουμε οι χυμοί μας να ξεχωρίζουν χάρη στην περίφημη αψάδα και το πλούσιο άρωμά του.