Η ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ ΧΙΟΣ

Στα βορειανατολικά σύνορα του Αιγαίου πελάγους, βρίσκεται το νησί μας, το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Ένας τόπος με ιστορία 3.000 ετών και δόξα που μόνο ένα πέρασμα στο όριο Ανατολής και Δύσης μπορούσε να διεκδικήσει.

Τη δύναμή της η Χίος αντλεί διαχρονικά από τη γη και τη θάλασσα. Είναι το νησί με τα μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα, τους ξακουστούς οπωρώνες, τα περίφημα κατά την αρχαιότητα αμπέλια, τα πολύτιμα μεταξωτά και τα πολλά φυσικά λιμάνια. Οφιούσα, Πιτυούσα, Αριούσα, Αρέθουσα ή Μυροβόλος είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που περιγράφουν το νησί όπου η φύση δεν τσιγκουνεύτηκε. Αυτός είναι ο λόγος που σε όλη την ιστορία της η Χίος ταυτιζόταν με τη δύναμη, την εξωστρέφεια, την εμπορική ανάπτυξη και τη ναυτική υπεροχή. Οι καλοδιατηρημένοι, κατοικημένοι ακόμη και σήμερα, μεσαιωνικοί οικισμοί με τα πανίσχυρα κάστρα μαρτυρούν τη ζηλευτή γη που πολλοί θέλησαν να κατακτήσουν.

Από την περίοπτη θέση της στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία - ως έδρα του Ναυτικού Θέματος του Αιγαίου, μέχρι τη διεκδίκησή της από τους επίμονους Ενετούς και την κατάκτησή της από τους ευφυείς Γενοβέζους, τη χρυσή εποχή 1346 - 1556 η οποία διήρκεσε μέχρι και τους πρώτους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας, το νησί πρωταγωνιστούσε στον διεθνή εμπορικό χάρτη και έσφυζε από ανθρώπους που καλλιεργούσαν, εξίσου, τη γη, το πνεύμα και τη φιλοδοξία να ανακαλύψουν τα σύνορα ενός κόσμου που διαρκώς διαστελλόταν.

Σήμερα, η Χίος δεν αναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Επενδύει στην αγροτική παραγωγή, την τουριστική βιομηχανία, την εξωστρέφεια και, φυσικά, συνδέεται άρρηκτα με τον επιφανή απόδημο πληθυσμό της που ταξιδεύει το όνομά της σε όλα τα σημεία της γης.